Kruidenworkshops

In een ongedwongen sfeer, onder leiding van een kruidendeskundige, leer je hoe je eigen kruidenbrouwsels zoals thee, tinctuur en zalf kunt maken. Er wordt uitsluitend met biologische kruiden gewerkt, de meeste komen uit eigen tuin.  De workshop is praktisch en leerzaam en vooral gezellig om te volgen. Je leert een aantal mooie, natuurlijke producten maken.

Er wordt uitsluitend met biologische kruiden gewerkt, de meesten komen uit eigen tuin.   De workshop is praktisch en leerzaam en vooral gezellig om te volgen. Je leert een aantal mooie, natuurlijke producten maken.

We vertellen over de diverse kruiden, hoe te oogsten, te drogen en te bewaren. Maar ook hoe je zelf een lekkere kruidenthee kunt maken.

Natuurlijk neem je aan het eind van de workshop de gemaakte producten en recepten mee naar huis. Je hebt voldoende kennis opgedaan om thuis verder te experimenteren.

Voorbeelden van kruidenworkshops zijn:

Hoestdrank en viooltjesolie

 • Hoestdrank: helpt uitstekend bij kwaaltjes zoals hoesten, keelpijn en ontsteking van de luchtwegen.
 • Viooltjes olie: gebruiken bij: Acné, berg bij baby’s, huiduitslag in combinatie    met luchtwegklachten.  Het viooltje kalmeert en verzacht.

Voor de mensen met last van gewrichtspijnen, verdikkingen en stijfheid van de pezen wordt er nog een kruid aan toegevoegd.

Calendulazalf en kruidenthee

 • Weerstandthee of een rustgevende thee
 • Calendulazalf, of ook wel Goudsbloemenzalf genoemd.
Goudsbloem is ontsmettend, bestrijdt bacteriën. Verder werkt het schimmelwerend en flavonoíden en faradiol zorgen voor een ontstekingsremmende werking. Om deze medicinale eigenschappen wordt goudsbloem ingezet tegen allerlei soorten wonden:
 • Oppervlakkige kwetsuren, schaafwonden, snijwonden,
 • Insectenbeten,
 • Zonnebrand, lichte brandwonden,
 • Kloven,
 • Eczeem, psoriasis, dermatitis en jeuk

Foto-impressie van de workshop.

2017-02-04-14-32-29
2017-02-04-15-26-54
2017-02-04-14-23-46
2017-02-04-14-24-39
2017-02-04-14-45-23
2017-02-04-15-10-43
2017-02-04-15-37-43goudsbloem
calendulapotjes

Rozemarijn massageolie en Lippenbalsem of koortslip zalf

Rozemarijnmassage-olie bevat veel etherische oliën die vooral de doorbloeding van het onderlichaam stimuleert en de spieren verwarmt bij spierreuma. Verder werkt ze bij massage op de hoofdhuid en stimuleert de haargroei. Lippenbalsem of koortslipzalf. Aangezien de gemiddelde vrouw gedurende haar leven ongeveer 3 kg lippenstift of lippenbalsem op haar lippen smeert, is het fijn te weten wat er in een lippen balsem zit…. In deze workshop leer je hoe je een voedende lippenbalsem maakt, waarbij we oa gebruik maken van etherische oliën.

En verder bijvoorbeeld:

 • Smeerwortel-rozemarijn zalf (verwarmt en ondersteunt de smering van gewrichten, pezen en banden. De zalf kalmeert en bevordert de doorbloeding ) en spiermassageolie
 • Hoestdrank en kruidenkussen (met daarin kruiden waarvan je lekker slaapt of kruiden voor de luchtwegen)
Waar:          Tuinhuis op terrein De Groene Stap, Molenwijk,  Bovensmilde  (bij ijsbaan en naast
                     dierenpark het Meulenparkie)
Opgave:      duurzaambovensmilde@gmail.com
Info:             Emy Noya, tel 0592 413809
Advertentie